Στα μέσα του Οκτώβρη ξεκινά – στον Πολυχώρο Χείρωνα – το τρίπτυχο γνωριμίας με τη Συστημική Αναπαράσταση.
Πρόκειται για τρία, συνολικά, αυτοτελή εργαστήρια μέχρι τα Χριστούγεννα – ένα κάθε μήνα -, τα οποία συνοψίζουν τη σοφία των οικογενειακών αναπαραστάσεων.
Στις 14 & 15 Οκτωβρίου, «Η τάξη, το σπίτι της αγάπης»..
Στις 11 & 12 Νοεμβρίου, «Οι τρεις μαγικές λέξεις»..
Στις 9 & 10 Δεκεμβρίου, «Η δική μου ζωή»..
Τα τρία αυτά εργαστήρια προσφέρουν μια πολύ καλή ευκαιρία σε όσους θέλουν να βιώσουν τη θεραπευτική τέχνη της Αναπαράστασης και να γνωρίσουν την άκρως ενδιαφέρουσα φιλοσοφική της βάση – μέσα από τη διδασκαλία του θεμελιωτή της, Μπέρτ Χέλλινγκερ.
Τα εργαστήρια συντονίζει η γλυκύτατη, πολύ έμπειρη και άρτια καταρτισμένη σύμβουλος Συστημικής Αναπαράστασης, Όλγα Μπασιούδη, την οποία ευχαριστούμε πολύ.
Η Μέθοδος:
Η Συστημική Αναπαράσταση είναι μια βιωματική μέθοδος συστημικής θεραπείας και συμβουλευτικής ανθρώπινων σχέσεων που θεμελίωσε ο διάσημος Γερμανός ψυχοθεραπευτής και φιλόσοφος Bert Hellinger*, τη δεκαετία ’80.
Η Συστημική Αναπαράσταση πραγματεύεται την εμπλοκή και την συμφιλίωση τόσο στο οικογενειακό σύστημα όσο και σε άλλα μεγαλύτερα συστήματα. Μέσω αυτής, μπορεί κάποιος να δει και να περιγράψει τις αόρατες δυναμικές που κρύβονται σ’ ένα σύστημα και στις οποίες εγκλωβίζονται τα μέλη του, μ’ έναν όχι υγιή τρόπο. Μόνο αφού κάποιος πρώτα αποκαλύψει αυτές τις δυναμικές, μπορεί έπειτα να ψάξει και να βρει τον δρόμο προς την λύση. Σύμφωνα με τον Bert Hellinger, για να ευοδωθούν οι ανθρώπινες σχέσεις, προϋπόθεση είναι να δει κανείς και να αποδεχτεί την πραγματικότητα ως έχει, και όχι όπως θα ήθελε να είναι.
Με την βοήθεια της Συστημικής Αναπαράστασης μπορεί κάποιος να βρει λύσεις σε υπαρξιακά προβλήματα και σε συγκρούσεις που αφορούν τις σχέσεις των ανθρώπων. Έχει αποδειχθεί επίσης, ότι πολλές σωματικές και ψυχικές ασθένειες μπορεί να οφείλονται σε τέτοιες συγκρούσεις και η λύση τους, μπορεί να ενεργοποιήσει τις αυτοθεραπευτικές δυνάμεις της ψυχής.
*Ο Μπερτ Χέλλινγκερ αποκαλεί συνήθως την μέθοδο πνευματική, φαινομενολογικά φιλοσοφική αντί για ψυχοθεραπευτική, και αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως φροντιστή της ψυχής αντί για ψυχοθεραπευτή.