Σαββατοκύριακο Μυθολογίας«Οι δώδεκα σταθμοί της Οδύσσειας»
Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι να ναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
(απόσπασμα από το ποίημα «Ἰθάκη», Κ.Π. Καβάφης)
Ζούμε εν μέσω συναρπαστικών καιρών. Φυσικά και δεν έχουμε καμία ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον μας. Ωστόσο για να σκιαγραφήσουμε και να αντιληφθούμε καλύτερα μια νέα εποχή, χρειάζεται πρώτα η οπτική μας να ενσωματώσει τη «ματιά του Οδυσσέα». Είναι η ματιά που διαπερνά τα πέπλα του παρελθόντος και παραμένει σταθερά προσανατολισμένη προς την Ιθάκη, την πατρίδα της ψυχής μας. Σημαντικό είναι μονάχα εκείνο που αγαπάμε και μας ανήκει ολοκληρωτικά, όλα τα υπόλοιπα αποτελούν «σταθμούς στο ταξίδι της ζωής», τους οποίους ανά διαστήματα μπορούμε και χρειάζεται να αφήνουμε πίσω μας.
Ο Όμηρος μας διηγείται όλους τους σταθμούς που δυνητικά αποτελούν για καθέναν από εμάς απλώς μια μετάβαση. Και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε, ακόμη κι αν μερικές φορές η Ιθάκη φαντάζει άπιαστη. Όλοι βρισκόμαστε σε μια Οδύσσεια -μπορούμε έτσι, κάθε στιγμή, να ανατρέξουμε στη σοφία του Ομήρου.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο αυτό, θα αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας και στους δώδεκα σταθμούς της Οδύσσειας.
Η Οδύσσεια αποτελεί κάτι παραπάνω από ένα «βιβλίο σοφίας», από εκείνα που θέλουν να μας πουν τι είναι καλό για τον άνθρωπο. Ο Όμηρος άφησε στην ανθρωπότητα το «Αρχέτυπο της περιπλάνησης». Δώδεκα σταθμοί ξεδιπλώνονται μπροστά μας, όπως ο ζωδιακός κύκλος στον νυχτερινό ουρανό, για να μας θυμίσουν ότι οι δώδεκα σταθμοί της Οδύσσειας σχηματίζουν στ’ αλήθεια έναν συνεκτικό κύκλο –έναν κύκλο χωρίς αρχή και τέλος. Για να ενισχυθεί αυτή η αίσθηση, ο Όμηρος αφήνει την Οδύσσεια να ξεκινήσει από εκεί που τελειώνει: στο αρχαίο, τιμημένο νησί της Καλυψώς, την Ωγυγία. Έτσι ακολουθώντας μια θεμελιώδη αρχή της σοφίας, το τέλος είναι ήδη αποφασισμένο από την αρχή. Ο καθένας μας μπορεί τώρα μέσα από τις αφηγήσεις να καταλάβει πού ακριβώς βρίσκεται στον κύκλο αυτό…
Η αφήγηση επομένως κλείνει έναν κύκλο, ο οποίος βασικά ποτέ δεν ήταν ανοιχτός. Όταν συνδέεται στη συνείδησή μας το άλφα με το ωμέγα, ανακαλύπτουμε ότι κι εμείς οι ίδιοι βρισκόμαστε μέσα στον κύκλο. Συμμετέχουμε και στους δώδεκα σταθμούς της περιπλάνησης και μοιραία στις αυταπάτες που περιγράφουν. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας πορευόμαστε επανειλημμένα πάνω σ’ αυτόν τον κύκλο και έχουμε την ευκαιρία να αναμετρηθούμε με τη μία ή την άλλη πλάνη. Έτσι οξύνουμε την αντίληψη, αυξάνουμε την εγρήγορση και αναπτύσσουμε ευφυΐα. Η συνείδησή μας ξεδιπλώνεται σύμφωνα με τη Δημιουργία. Και μια ωραία ημέρα έχει φτάσει η ώρα: οι «Φαίακες», αυτοί που «εκτιμούν το φως», μας πηγαίνουν με το πλοίο τους στην Ιθάκη. Έχοντας φτάσει στην πατρίδα της ψυχής μας ξυπνάμε σαν από βαθύ λήθαργο. Το σκοτάδι που μας περιέβαλλε υποχωρεί με το φως του ανατέλλοντος ηλίου. Και με την πρώτη πρωινή ηλιαχτίδα στην Ιθάκη η αγάπη βγάζει τα μυστήρια πέπλα της. Είμαστε στον στόχο. Έχουμε επιστρέψει. Επιτέλους, πατρίδα.
Johann Wolfgang Denzinger
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στη γερμανική γλώσσα με ζωντανή διερμηνεία στα ελληνικά!
Online παραγγελία του βιβλίου «Η Οδύσσεια μέσα μας» στην ιστοσελίδα μας!
Πότε?
- 12/10/2019 10:30 - 18:00
- 13/10/2019 10:30 - 18:00
Πού?
Πόσο?
Τιμή συμμετοχής: 200 ευρώ (+24% Φ.Π.Α.)
Συμπεριλαμβάνεται μεσημεριανό φαγητό, καφές, τσάι και μικρά σνακ στα διαλείμματα!
Διοργανωτής
No Events on The List at This Time
Εισηγητής
Μετά τις σπουδές μου στα Μαθηματικά και τη δραστηριοποίησή μου στην ανώτατη εκπαίδευση ξεκίνησε για μένα μία περίοδος έντονης ενασχόλησης με την Αστρολογία, τη Μυθολογία και τους συμβολισμούς. Προπαντός η ελληνική Μυθολογία, οι βιβλικοί συμβολισμοί και ο εβραϊκός μυστικισμός με βοήθησαν να ανακαλύψω εκ νέου την «αρχέγονη» γνώση της Αστρολογίας, η οποία στην εποχή μας έχει σε μεγάλο βαθμό χαθεί. Με επηρέασαν βαθιά τα έργα του Dane Rudhyar και η Εσωτερική Αστρολογία του «Θιβετανού». Εδώ και πολλά χρόνια εμβαθύνω στο θέμα της ίασης και της σχέσης της με την Αστρολογία. Όλο και περισσότερη σημασία σ’ αυτή την αναζήτηση αποκτά η μελέτη των αρχαίων ιερών γραφών και η ολοκληρωμένη διδασκαλία του «Θιβετανού».
Το έτος 1990 ίδρυσα στο Μόναχο της Γερμανίας το “Uranos-Zentrum“ (Κέντρο «Ουρανός»). Από τότε δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά ως εισηγητής σεμιναρίων και συντονιστής ομάδων, αστρολογικός σύμβουλος και συγγραφέας. Το 2013 μετέφερα την έδρα μου στην Ερφούρτη της Θουριγγίας και τέσσερα χρόνια αργότερα στη Βαϊμάρη. Εδώ, στην καρδιά της Γερμανίας, η αστρολογική αναπαράσταση άρχισε να καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στη μελέτη μου επηρεάζοντας το περιεχόμενο των σεμιναρίων μου. Ειδικά σε συνδυασμό με τους ελληνικούς Μύθους, τα εν δυνάμει εξελικτικά βήματα στη ζωή, όχι μόνο μπορούν να βιωθούν, αλλά και να κατανοηθούν.
Στο νέο μου βιβλίο, το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα και στην Ελλάδα, επιθυμώ να αναδείξω τη στενή αλληλεπίδραση της ελληνικής Μυθολογίας με τη διεύρυνση της ανθρώπινης συνείδησης. Επιθυμώ ταυτόχρονα να καταστήσω προσβάσιμη σε όλους την ομορφιά και τη σοφία των μυθολογικών εικόνων. Κατά κύριο λόγο η Ψυχολογία και η Θεραπευτική μπορούν να κάνουν ένα μεγάλο βήμα, ανοιγόμενες στα μηνύματα των Μύθων. Η ελληνική Μυθολογία αποτελεί, με όλο της το εύρος και βάθος, έναν αδιανόητα πολύτιμο θησαυρό, ο οποίος χρειάζεται να εξυψωθεί, ώστε να διανοίξει τον δρόμο για περισσότερη ελευθερία, ισότητα και αδελφοσύνη στην επερχόμενη εποχή του Υδροχόου.