Βραδιά Μυθολογίας & Παρουσίαση βιβλίου«Η Οδύσσεια μέσα μας»
Με μεγάλη χαρά, οι Εκδόσεις Χείρωνας σας προσκαλούν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 11.10.2019 στον Πολυχώρο Χείρωνα, με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου «Η Οδύσσεια μέσα μας» και την επίσκεψη του Γερμανού συγγραφέα Johann Wolfgang Denzinger στην Αθήνα!
Σε μια μυθολογική βραδιά, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019, οι Εκδόσεις Χείρωνας υποδέχονται το Γερμανό συγγραφέα Wolfgang Denzinger στην Ελλάδα, για την παρουσίαση του βιβλίου του «Η Οδύσσεια μέσα μας»!
Με κεράσματα από μεσογειακές λιχουδιές και παραδοσιακά είδη ποτών από τις Κυκλάδες, στη χαλαρή και φιλόξενη ατμόσφαιρα του Πολυχώρου Χείρωνα στην Παιανία, οι συντελεστές της έκδοσης θα παρουσιάσουν με μεγάλη χαρά το βιβλίο που πρωτοκυκλοφόρησε την άνοιξη στην Ελλάδα.
Θα ακολουθήσουν ομιλίες των προσκεκλημένων από τις Εκδόσεις Χείρωνας, Πέγκυ Χριστοφή και Βάσω Παπάλη, καθώς και του συγγραφέα, σχετικά με το βιβλίο, την αξία της Μυθολογίας και τη σχέση της με τη διεύρυνση της ανθρώπινης συνείδησης.
Παρακάτω (πατώντας το κουμπί «σχετικές πληροφορίες») μπορείτε να δείτε την αναλυτική ατζέντα της εκδήλωσης.
Το Σαββατοκύριακο 12 & 13 Οκτωβρίου, ο Wolfgang Denzinger θα συντονίσει επίσης ένα Σαββατοκύριακο Μυθολογίας, με θέμα τους 12 σταθμούς της Οδύσσειας! Περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα της εκδήλωσης!
Online παραγγελία του βιβλίου «Η Οδύσσεια μέσα μας», στην ιστοσελίδα μας!
Ως αναγνώστες μοιάζουμε με τους Φαίακες, που ακούν το υπέροχο έπος του Ομήρου και μαθαίνουν από την ευφυΐα του Οδυσσέα. Όπως προαναφέρθηκε, ο Όμηρος αφήνει τον Οδυσσέα να διηγηθεί ο ίδιος ολόκληρο το ταξίδι του. Έτσι ο Αλκίνοος και οι Φαίακες ακούν μεμιάς και τους δώδεκα σταθμούς. Μέσα τους σχηματίζεται μια σφαιρική εικόνα, της οποίας κάθε σταθμός αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι. Στον επιστημονικό τρόπο σκέψης εξετάζουμε πολύ συχνά επισταμένως τα επιμέρους κομμάτια, χωρίς να γνωρίζουμε το όλον. Έτσι γνωρίζουμε πάντα μόνο ένα μέρος, μα ποτέ το σύνολο –και αυτό έχει μια διττή έννοια. Όποιος δεν ξέρει πού ανήκει ένα κομμάτι και ποια η θέση του ως προς το όλον, ποτέ δεν γνωρίζει τα πάντα γύρω από αυτό το μεμονωμένο κομμάτι.
Η Οδύσσεια αποτελεί κάτι παραπάνω από ένα «βιβλίο σοφίας», από εκείνα που θέλουν να μας πουν τι είναι καλό για όλους εμάς. Ο Όμηρος άφησε στην ανθρωπότητα το «Αρχέτυπο της περιπλάνησης». Δώδεκα σταθμοί ξεδιπλώνονται μπροστά μας, όπως ο ζωδιακός κύκλος στον νυχτερινό ουρανό, για να μας θυμίσουν ότι οι δώδεκα σταθμοί της Οδύσσειας σχηματίζουν στ’ αλήθεια έναν συνεκτικό κύκλο –έναν κύκλο χωρίς αρχή και τέλος. Για να ενισχυθεί αυτή η αίσθηση, ο Όμηρος αφήνει την Οδύσσεια να ξεκινήσει εκεί που τελειώνει: στο αρχαίο, τιμημένο νησί της Καλυψώς, την Ωγυγία. Έτσι ακολουθώντας μια θεμελιώδη αρχή της σοφίας, το τέλος είναι ήδη αποφασισμένο από την αρχή. Ο καθένας μας μπορεί τώρα μέσα από τις αφηγήσεις να καταλάβει πού ακριβώς βρίσκεται στον κύκλο αυτό…
Σχετικές Πληροφορίες
Η αναλυτική αντζέντα της βραδιάς:
19.30 – 20.00: Υποδοχή και κεράσματα..
20.00 – 20.30: Έναρξη με ομιλίες των συντελεστών
20.00 – 20.30: Ομιλία της Βάσως Παπάλη – Δραματοθεραπεύτριας και δημιουργού του κύκλου Δραματοθεραπείας «Η γυναικεία ταυτότητα μέσα από τα Αρχέτυπα των θεαινών της Αρχαιότητας».
20.30 – 21.00: Ομιλία της Πέγκυ Χριστοφή – Συγγραφέως, Ιδρύτριας του Ομίλου εφαρμοσμένης φιλοσοφίας και ανθρωπιστικής δράσης «Φάρος».
21.00 – 21.30: Διάλειμμα
21.30 – 22.30: Ομιλία του Γερμανού συγγραφέα Johann Wolfgang Denzinger*
22.30 – 23.00: Ζωντανή συζήτηση
*H Ομιλία του Johann Wolfgang Denzinger θα γίνει με ζωντανή διερμηνεία στην ελληνική γλώσσα από τη Λίζα Σουμπερτ.
Πότε?
Παρασκευή, 11.10.2019
19.30 – 23.00
Πού?
Πόσο?
Είσοδος ελεύθερη!
Διοργανωτής
Ομιλητές - Συντελεστές
Ἡ Πέγκυ Χριστοφῆ εἶναι λογοτέχνης, συγγραφέας ἔργων Ἐσωτερικῆς Γνώσεως, ἱδρύτρια τοῦ ὁμίλου ἐφηρμοσμένης φιλοσοφίας καί ἀνθρωπιστικῆς δράσεως «ΦΑΡΟΣ-Βοήθεια στόν Ἄνθρωπο».
Γεννήθηκε τό 1958 στήν Ἀθήνα, ὅπου σπούδασε (Πολιτικές Ἐπιστῆμες-Καποδιστριακό) καί ὅπου ζεῖ μέχρι σήμερα, μέ τήν οἰκογένειά της.
Ἐκδοθέντα ἔργα της:
«ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ» (2007)
«Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗΣ-ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ» (2009)
«ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΟΝ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» (2009)
«ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ ΙΙ» (2012)
«ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΝΤΖΑΒΗΔΕΣ» (2013)
«ΟΡΦΕΩΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ» (2018)
«ΑΙΣΧΥΛΟΣ» (2020)
Η Βάσω Παπάλη κατάγεται από τη Σέριφο των Κυκλάδων και γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Αθηνών στο Τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι με τίτλο «Ψυχανάλυση και Λογοτεχνία» (Paris VII,1986) στην έδρα της ψυχαναλύτριας Julia Kristeva. Επιστρέφοντας στην Αθήνα και ενώ εργάζεται στην διδασκαλία της Γαλλικής γλώσσας, ξεκινάει την εκπαίδευση στη Δραματοθεραπεία από το Σύλλογο Δραματοθεραπευτών Ελλάδας και παράλληλα φοιτά στο Θεατρικό Εργαστήρι του Κ. Καζάκου (1994).
Το 1998 σκηνοθετεί την παράσταση «Τίτα Λου» που παρουσιάστηκε από το «Θέατρο των Νέων» στο χώρο του Γ. Κακλέα.
Από το 1994 δραστηριοποιείται εθελοντικά στο χώρο του Ελευθεριακού Συνδέσμου Απεξάρτησης και συνεχίζει με ομάδες θεραπείας τοξικοεξαρτημένων ατόμων.
Το 2008 πήρε μέρος στην παράσταση «Σαν τίποτα να μην είχε γίνει», που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Ελευ.Συν.Α. και παρουσιάστηκε στο «Θέατρο της Ημέρας» στην Αθήνα και στο δημοτικό Θέατρο Αιγίου.
Το 2009 πήρε μέρος στην παράσταση «Για ένα ζευγάρι ρόδα» με τη θεατρική ομάδα Τέτιγξ, που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Σαντορίνης.
Από το 2005 εργάζεται με τα «Τελετουργικά των θεαινών της Αρχαίας Ελλάδας», σύλληψη που πραγματοποιήθηκε και εξελίχτηκε μέσα από την πτυχιακή της εργασία στη Δραματοθεραπεία, σε ατομικές συνεδρίες αλλά και σε ομάδες γυναικών.
Έχει λάβει μέρος σε πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων Θεάτρου, Χορού, Δραματοθεραπείας, Θεραπείας μέσω της Τέχνης (art therapy, dance movement therapy) και Ψυχιατρικής, συνεχίζοντας μέχρι σήμερα την επιμόρφωσή της.
Έχει ασχοληθεί με την αγωγή του σώματος μέσα από το κλασικό μπαλέτο, το σύγχρονο χορό, τη yoga και τις πολεμικές τέχνες.
Είναι μητέρα τριών παιδιών.
Αστρολόγος, πιλότος και επιχειρηματίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Μετά την αποφοίτησή του από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και τη στρατιωτική του θητεία, ξεκίνησε σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων, στα πανεπιστήμια του Μάρμπουργκ και της Φρανκφούρτης, στη Γερμανία. Διέκοψε για να ακολουθήσει το παιδικό του όνειρο να γίνει αεροπόρος, φοιτώντας στη αεροπορική ακαδημία Lufthansa Flight Training, στη Βρέμη. Στη συνέχεια - ταυτόχρονα με την αεροπορική του καρριέρα - έκανε μεταπτυχιακές σπουδές διοίκησης αερομεταφορών, στο πανεπιστήμιο City του Λονδίνου. Εργάζεται από το 2005 στην αεροπορική εταιρία Lufthansa. Το 2016 ίδρυσε μαζί με τη σύντροφό του το Εγχείρημα Χείρωνας. Κατοικεί στην Ευρώπη και είναι πατέρας δύο παιδιών.
Γεννήθηκα στο Μόναχο στις 23.9.1979. Μεγάλωσα στην Αθήνα.
Το 1997 αποφοίτησα από το Λύκειο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Σπούδασα στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έλαβα τον μεταπτυχιακό μου τίτλο σπουδών από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόγραμμα «Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές».
Στη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών μου ειδικεύτηκα σε ζητήματα μετανάστευσης (ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελλάδα, κ.α.). Το ίδιο διάστημα δραστηριοποιήθηκα εθελοντικά στο Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών.
Έχω εργαστεί ως καθηγήτρια γερμανικών, μεταφράστρια, επιστημονική συνεργάτης του Ινστιτούτου Έρευνας και Διασποράς του Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδιωτική υπάλληλος. Πριν από την απασχόλησή μου στο Γραφείο του Λυκείου της Γερμανικής Σχολής Αθηνών εργαζόμουν ως κειμενογράφος σε εταιρεία πολιτικής έρευνας και επικοινωνίας. Εκτός από Ελληνικά και Γερμανικά, μιλάω Αγγλικά και Ισπανικά.
Η Ιωάννα Πλιάτσικα ξύπνησε για πρώτη φορά την κινέζικη Πρωτοχρονιά του 1986 και από τότε ξεκίνησε να ονειρεύεται και να πιστεύει πως με πολύ κόπο κάθε όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Όσο ήταν παιδί, μεταξύ άλλων, κατασκεύαζε πατίνια και ποδήλατα από πράγματα που έβρισκε πεταμένα στα σκουπίδια, πήγαινε σχολείο στη Γερμανική Σχολή Αθηνών και προσπαθούσε να καταλάβει τι έχει νόημα στη ζωή.
Ερωτεύτηκε την κατάλληλη στιγμή τυχαία (όπως συμβαίνει πάντοτε) τη γλώσσα και έτσι σπούδασε (αντί για Μαθηματικά) Φιλολογία και Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ παράλληλα εργαζόταν (έκανε ιδιαίτερα μαθήματα, μοίραζε φυλλάδια, έκανε επιμέλεια σε περίεργα περιοδικά, έφτιαχνε κρέπες κ.α.), για να είναι ανεξάρτητη. Από τα 18 μέχρι και σήμερα οργανώνει ομάδες εφήβων, για να κάνουν κοινωνική εργασία σε πόλεις και απομονωμένα χωριά της Ελλάδας.
Οι άνθρωποι, τα ταξίδια και το μεταπτυχιακό της στην εφαρμοσμένη Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου της άλλαξαν τη ζωή. Το 2010 ετοιμαζόταν να ξεκινήσει το Διδακτορικό της σε νησιά του Ν. Ειρηνικού, για να μελετήσει τη γλώσσα των Μαορί. Ταυτόχρονα προέκυψε η πιθανότητα να γίνει καθηγήτρια στη Γερμανική Σχολή Αθηνών – την οποία και διεκδίκησε, γιατί θεωρούσε πώς η γνώση αποκτά σημασία, μόνο όταν μεταδίδεται. Οπότε στους Μαορί δεν έχει πάει… ακόμη. Ακούει μουσική συνεχώς, ταξιδεύει όσο μπορεί, για να ωριμάζει χωρίς να γερνάει, διαβάζει και γράφει ιστορίες, τρέχει στα βουνά και κάνει κουνγκ φου.
Με την ίδια χαρά και φυσικότητα που επιμελείται όποιο κείμενο πέσει στα χέρια της θα ήθελε να επιμελείται τη ζωή της. Μέχρι σήμερα πιστεύει ότι το νόημα της ζωής είναι να βρίσκουμε την ουσία σε καθετί γύρω μας και μέσα μας. Μεγαλύτεροί της φόβοι είναι μη χαλάσουν τα δόντια της, ο εγωισμός και ο συντηρητισμός.
Μετά τις σπουδές μου στα Μαθηματικά και τη δραστηριοποίησή μου στην ανώτατη εκπαίδευση ξεκίνησε για μένα μία περίοδος έντονης ενασχόλησης με την Αστρολογία, τη Μυθολογία και τους συμβολισμούς. Προπαντός η ελληνική Μυθολογία, οι βιβλικοί συμβολισμοί και ο εβραϊκός μυστικισμός με βοήθησαν να ανακαλύψω εκ νέου την «αρχέγονη» γνώση της Αστρολογίας, η οποία στην εποχή μας έχει σε μεγάλο βαθμό χαθεί. Με επηρέασαν βαθιά τα έργα του Dane Rudhyar και η Εσωτερική Αστρολογία του «Θιβετανού». Εδώ και πολλά χρόνια εμβαθύνω στο θέμα της ίασης και της σχέσης της με την Αστρολογία. Όλο και περισσότερη σημασία σ’ αυτή την αναζήτηση αποκτά η μελέτη των αρχαίων ιερών γραφών και η ολοκληρωμένη διδασκαλία του «Θιβετανού».
Το έτος 1990 ίδρυσα στο Μόναχο της Γερμανίας το “Uranos-Zentrum“ (Κέντρο «Ουρανός»). Από τότε δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά ως εισηγητής σεμιναρίων και συντονιστής ομάδων, αστρολογικός σύμβουλος και συγγραφέας. Το 2013 μετέφερα την έδρα μου στην Ερφούρτη της Θουριγγίας και τέσσερα χρόνια αργότερα στη Βαϊμάρη. Εδώ, στην καρδιά της Γερμανίας, η αστρολογική αναπαράσταση άρχισε να καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στη μελέτη μου επηρεάζοντας το περιεχόμενο των σεμιναρίων μου. Ειδικά σε συνδυασμό με τους ελληνικούς Μύθους, τα εν δυνάμει εξελικτικά βήματα στη ζωή, όχι μόνο μπορούν να βιωθούν, αλλά και να κατανοηθούν.
Στο νέο μου βιβλίο, το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα και στην Ελλάδα, επιθυμώ να αναδείξω τη στενή αλληλεπίδραση της ελληνικής Μυθολογίας με τη διεύρυνση της ανθρώπινης συνείδησης. Επιθυμώ ταυτόχρονα να καταστήσω προσβάσιμη σε όλους την ομορφιά και τη σοφία των μυθολογικών εικόνων. Κατά κύριο λόγο η Ψυχολογία και η Θεραπευτική μπορούν να κάνουν ένα μεγάλο βήμα, ανοιγόμενες στα μηνύματα των Μύθων. Η ελληνική Μυθολογία αποτελεί, με όλο της το εύρος και βάθος, έναν αδιανόητα πολύτιμο θησαυρό, ο οποίος χρειάζεται να εξυψωθεί, ώστε να διανοίξει τον δρόμο για περισσότερη ελευθερία, ισότητα και αδελφοσύνη στην επερχόμενη εποχή του Υδροχόου.